Restauracja AVVENTURA ITALIANA to wyjątkowe miejsce, w którym zabierzemy Państwa na avventura italiana, czyli włoską przygodę, jedyną w swoim rodzaju ekscytującą kulinarną podróż w odległe regiony Italii. Podczas tej niezapomnianej podróży poznacie bogactwo smaków i zapachów włoskich potraw, przygotowanych z wielką pasją oraz co najważniejsze, zgodnie z dobrą włoską tradycją. Pragniemy, by z momentem przekroczenia progu AVVENTURA ITALIANA poczuli się Państwo niczym w eleganckiej restauracji w Mediolanie, Neapolu czy Wenecji. Sprzyjać temu mają specyficzna kolorystyka, oświetlenie i wystrój wnętrza. Ceglane ściany, duże drewniane stoły oraz malunki naścienne to elementy, które tworząc spójną całość budują w pomieszczeniu ten niepowtarzalny, urzekający włoski klimat.
Rozpoczniemy pracę dzisiaj od 13:00
z tortelini alla carne
z makaronem, marchewką i natką pietruszki
z pesto bazyliowym i mozzarellą
kozi ser, rukola, prażony słonecznik, orzech włoski, sos Vienegret
krewetki Black Tiger, mango, rukola, pomidorki koktajlowe, bazylia
polędwica wołowa, kompozycja sałat, ogórek, papryka, cebulka czerwona, pomidorki koktajlowe, sos cesar, oliwa extra vergine
grillowana pierś z kurczaka, kompozycja sałat, pomidorki cherry, papryka, cebulka czerwona, Parmigiano Reggiano D.O.P
tradycyjne włoskie danie, cielęcina, sos tonnato, kapary, focaccia
120 g siekanej polędwicy wołowej, cebulka, pieczarka, ogórek konserwowy, oliwa extra vergine, pieprz, sól, focaccia
Tradycyjne, cienkie włoskie pieczywo, sól, rozmaryn, oliwa Extra Vergine
krewetki Black Tiger, sos winno-maślany, marynowany zielony pieprz, czosnek, natka, focaccia
Salsa pomidorowa, pesto bazyliowe, czosnek, szynka parmeńska, ser Parmiggiano Reggiano D.O.P
chlebek, wypiekany w piecu, Guanciale, Pecorino Romano D.O.P, świeżo mielony pieprz
deska włoskich długo dojrzewających wędlin oraz serów, oliwki, suszony pomidor, focaccia
Polędwica wołowa krojona, rukola, cytryna, sól, pieprz, płatki Parmeggiano Reggiano D.O.P, Oliwa Extra Vergine, foccacia
Z makaronem, marchewką bez zielonego
Pizza margherita w kształcie króliczka
polędwiczki z kurczaka w złocistej panierce podawane z frytkami
spaghetti, wołowina mielona, sos pomidorowy, ser Grana Padano D.O.P
Włoskie kopytka w sosie pomidorowym
Polędwiczka wieprzowa, puree dyniowe, podgrzybek, prawdziwek, cebulka, natka pietruszki, mix sałat
stek z polędwicy wołowej, prawdziwki, czarna trufla, białe wino, pomidorki cherry, Pecorino Romano D.O.P
Trzy rodzaje mięs – polędwiczka wp. schab, pierś z kurczaka – duszona w sosie z zielonego marynowanego pieprzu i śmietanie, pietruszka
Pierś z kurczaka, Prosciutto Crudo, szałwia, pieprz, sos winno-maślany
Schab środkowy z kością, panierowany, smażony na smlacu
sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte, bazylia
anchois, oliwki, kapary, czosnek, oregano, sos pomidorowy pelatti
szynka cotto, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
szynka cotto, pieczarki, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
salami picante Sorrentino, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
salami łagodne Napoli, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Nduja Calabrese Picante, cebulka karmelizowana, czosnek, natka pietruszki, bazylia, organo, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Gorgonzola D.O.P, Pecorino Romano D.O.P, Grana Padano D.O.P, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Panchetta, jajko, szczypiorek, ser Pecorino Romano D.O.P, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
oliwki, cebula, pieczarki, pieczona papryka, czosnek, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Szynka cotto, ananas, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
szynka cotto, pieczarki, oliwki, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Salami picante Sorrentino, pieczona papryka, papryczka ostra jalapeno, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
salami picante Sorrentino, szynka cotto, oliwki, pieczarki, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Panchetta, szynka cotto, pieczarki, oliwki, cebula, papryczka jalapeno, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
szynka parmeńska Fiorucci [crudo-dojrzewająca], rukola, parmigiano reggiano D.O.P, pomidorki cherry, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
szynka parmeńska Fiorucci [crudo-dojrzewająca], panchetta, szynka cotto, salami picante Sorrentino, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Krewetki, natka, czosnek, sos pomidorowy pelatti, mozzarella fior di latte
Spaghetti, czosnek, peperoncino, pomidorki cherry bazylia, natka, ser Grana Padano D.O.P, oliwa Extra Vergine
Spaghetti, Guanciale, Pecorino Romano D.O.P, Parmigiano Reggiano D.O.P, żółtko, świeżo mielony pieprz
Rigatoni, Guanciale, cebula, ser Pecorino Romano D.O.P, pieprz świeżo mielony, oliwa Extra Vergine
Czarne Tagliatelle nero di sepia, krewetki Black Tiger, mule, vongole, mątwa, wino, czosnek, sos pomidorowy, natka, oliwa Extra Vergine
Tagliatelle, krewetki Black Tiger, pspryka, cebula, czosnek, miód, peperoncino, sos winno-maślany, natka pietruszki, oliwa Extra Vergine
Farfalle, świeży łosoś, cukinia, pomidorki Carbone, natka pietruszki, oliwa Extra Vergine
Gnocchi z kozim serem, masło truflowe, Vellutata z czarnymi truflami, ser Pecorino Romano D.O.P, oliwa Extra Vergine
Chicche - gnocchi trzy kolory, krewetki Black Tiger Parmigiano Reggiano D.O.P, Gorgonzola D.O.P, Pecorino Romano D.O.P, Scamorza, pmidorki cherry, natka, śmietana
Tagliatelle, Gorgonzola D.O.P, kurczak, szpinak, suszony pomidor, śmietana, gruszka
Ryż Arborio, Nduja, białe wino, masło, Buratta, natka pietruszki, oliwa Extra Vergine
Ryż Arborio, małże, krewetki Black Tiger, mule, vongole, mątwa, białe wino, pomidorki koktajlowe, oliwa Extra Vergine
białe wino, czosnek, peperoncino, natka pietruszki, oliwa Extra Vergine, focaccia
Gorgonzola D.O.P, seler naciowy, peperoncino, śmietana, natka pietruszki, focaccia
krewetki Black Tiger, oliwa Extra Vergine, pomidory suszone, czosnek, białe wino, foccacia
Filet z łososia, szparagi, cytryna, sól, pieprz, oliwa Extra Vergine
Grillowana polędwica z tuńczyka, oliwa Extra Vergine, sól, rozmaryn, płatki migdała
Tea
Intensywny , głęboki rubinowy kolor. Owocowy aromat z nutami wiśni, czerwonej porzeczki z wyraźną kwasowością doskonale zbalansowaną dzięki słodyczy i miękkości. Jest doskonałym dodatkiem do Parmigiano Reggiano i innych dojrzałych serów, przy tym jest idealną kombinacją do słodyczy i ciast.
Firma Tenuta L’Impostino położona jest na Nizinie Maremmy na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Apenińskiego, w regionie Toskania. Wino produkowane z dwóch szczepów: Sangiovese i Alicante. Położenie winnic zapewnia doskonałe warunki dla dojrzewania. Żywy rubinowy kolor, wino bardzo świeże, rześkie z owocowym finiszem . Polecane do dojrzałych serów i wędlin, a także do mięs czerwonych i dziczyzny
Większość primitivo jest uprawiana w Apulii, „obcasie włoskiego buta”. Wonne, krzepkie, czerwone wino, smak zależy od dojrzałości owoców. Jeśli odmiana jest sadzona w chłodniejszym klimacie, przeważają aromaty czerwonych owoców, cieplejszy klimat sprzyja nutom jagód, anyżu czy pieprzu.
Wytrawne wino o pełnej strukturze, szczep Nero d’avola. Rubinowy kolor z filetowymi refleksami. Silne aromaty owocowe, z dominującą nutą wiśni. Harmonijny finisz. Idealne do każdego rodzaju dań, świetnie pasuje do pieczonego, białego i czerwonego mięsa, ser i wędlin.
Terra d’Aligi to rodzinna winnica, która produkuje wino od pokoleń przez rodzinę Spinelli. Produkowane ze szczepu Pecorino. Odmina kojarzona z Abruzją i środkowymi Włochami. Słomkowo-żółty kolor ze złotymi refleksami. Pięknie się otwiera akcentami białej brzoskwini, kwiatów lawendy, miodu i wanilii. Miękki, trwały i pełny finisz. Polecamy do risotto i ryb. Warto spróbować również z serem owczym Pecorino Romano.
Wytrawne, białe wino z winnicy Paolini znajdującej się w dzielnicy włoskiej Sycylii. Wino w 100% wykonane jest ze szczepu Chardonnay. Wino o bardzo ciepłym i bogatym charakterze z długim, mineralnym finiszem. Głęboki słomkowy kolor. Urzeka bukietem dojrzałych gruszek i bananów. Świetnie sprawdza się do dań kuchni śródziemnomorskiej na bazie ryb.
Białe, wytrawne wino produkowane w regionie FRIULI przez rodzinę PITARS, ze szczepu Pinot Grigio. Wino o jasno-słomkowym kolorze, z jasnozielonymi refleksami. Gładkie, kremowe, bardzo cytrusowe. Emanuje zapachem kwiatów akacji, gruszek i owoców cytrusowych. Bardzo uniwersalne wino, pasuje do przystawek, zup, owoców morza oraz mięsa białego.
Restauracja AVVENTURA ITALIANA to wyjątkowe miejsce, w którym zabierzemy Państwa na avventura italiana, czyli włoską przygodę, jedyną w swoim rodzaju ekscytującą kulinarną podróż w odległe regiony Italii. Podczas tej niezapomnianej podróży poznacie bogactwo smaków i zapachów włoskich potraw, przygotowanych z wielką pasją oraz co najważniejsze, zgodnie z dobrą włoską tradycją. Pragniemy, by z momentem przekroczenia progu AVVENTURA ITALIANA poczuli się Państwo niczym w eleganckiej restauracji w Mediolanie, Neapolu czy Wenecji. Sprzyjać temu mają specyficzna kolorystyka, oświetlenie i wystrój wnętrza. Ceglane ściany, duże drewniane stoły oraz malunki naścienne to elementy, które tworząc spójną całość budują w pomieszczeniu ten niepowtarzalny, urzekający włoski klimat.
Godziny pracy